Начало

Емоционалният живот на бебетата

Знаем много добре, че едно бебе има нужда от хранене, преобличане, смяна на памперса, добър сън и почивка. Но това достатъчно ли е?

Знаете ли, че през първата година от живота на бебето неговият вътрешен емоционален свят претърпява също толкова много промени, както и физическото и интелектуалното му развитие?

Всъщност разбирането на емоциите на бебето още от самото начало са ключови за последващо справяне с неговите настроения, създаване на чувство за емпатия към другите и като цяло за ставането на социален човек, който може да развие и поддържа добри взаимоотношения.

Емоционалната интелигентност на бебето не е нещо, което трябва да смятаме за даденост.

Тя трябва да се научи. И никога не е прекалено рано за това.

Вземете за пример усмивката на бебето, която сладко се показва на неговото лице в отговор на ваша усмивка или изказване.

То контактува с вас и изразява емоциите си – радост, интерес, въленение, любопитство.

Ами плачът? Не е ли и той начин да изрази емоциите си?

Освен, че ни казва от какво има нужда (гладно е, мокро е, боли го нещо), също така ни показва, че му е скучно, има нужда от внимание и социално общуване.

Затова обръщайте внимание на сигналите за емоции на вашето бебе и му дайте цялата си обич и топлина, за да подпомогнете развитието на неговата емоционална интелигентност.

А едно спокойно и щастливо бебе спи чудесно.