Начало

Ролята на бащата при отглеждането и приспиването на бебе

Знаете ли кое е тайното оръжие на една щастлива и отпочинала майка?
Точно така: бащата на бебето!

Неговата роля и подкрепа са от изключително значение не само за майката, но и за самото бебе.

Именно бащата, поради своята неспособност да кърми например, е човекът, който може по-лесно да постави граници и да помогне на бебето да се научи да се самоуспокоява, докато майката по-често прибягва до кърменето като метод за успокояване и приспиване.

Разбира се, няма нищо лошо в това и двата подхода могат да се редуват.
Важното е да не се използва единствено кърменето като метод за приспиване, тъй като бебето ще създаде асоциация на заспиване единствено чрез кърмене.

Има проучвания, които доказват, че активното участие на бащата в процеса на приспиване на бебето допринася за по-малко нощни събуждания и по-качествен и непрекъснат сън.

Доказано е също така, че когато бащите прекарват по-малко време с децата си, тъй като обикновено през деня те са на работа, по време на вечерната рутина те се отнасят по по-прям и авторитетен начин към децата си. Майките в края на деня се чувстват уморени и емоционално изтощени, затова едно свежо включване от страна на бащата благоприятства за спокойното и лесно приспиване на детето.

В същността на мъжете е да обгрижват семейството си.
Майките първоначално могат да бъдат скептични относно възможността на бащите да се справят с грижите за бебето, но много често те биват приятно изненадани и впечатлени от желанието и ентусиазма, с които татковците се грижат за бебето. Много майки смятат, че не е редно да искат помощ от бащите, първо, защото смятат, че грижата за бебето е предимно тяхна работа и второ, защото вярват, че те могат да се справят много по-добре. Това обаче не винаги е вярно и затова трябва да се даде шанс на бащата да докаже своите бащински умения и инстинкти. Много бащи от своя страна изпитват вътрешни страхове от това дали биха се справили и се чувстват неуверени в собствените си качества. Обаче когато останат насаме с бебето всъщност се оказва, че това не е толкова страшно. Когато бебето заспива при различни условия или бива присвано от различни хора, то развива умения за самоуспокояване и не създава нежелани асоциации за сън.

За да бъде едно семейство щастливо и спокойно, едно от най-важните неща е бащата да започне да се грижи за бебето още от самото начало.

Той може да научи различни техники за приспиване и да отменя понякога майката от това задължение.

Например след като майката накърми бебето, таткото може да го гушне и да го полюлее преди да го сложи в креватчето му.

А знаете ли колко е приятно за бащата да си легне заедно с бебчето за една дрямка? Много малко татковци биха отказали такова удоволствие. Бащите могат да нахранят бебето с бутилка (независимо дали ще е с изцедена кърма или адаптирано мляко), да му направят масаж, да го изкъпят, да го успокоят, когато плаче, да му изпеят песничка или да му почетат. Всъщност бащите могат да правят всичко, което прави и майката, освен да го накърми. Затова дайте шанс на татковците! Нека покажат какво могат! Ако не могат, ще се научат! Майките също се чувстват доста неуверени в началото, но с всичко се свиква, а помощта на таткото е безценна.

Когато майката има следродилна депресия, чувства се преуморена, стресирана и е лишена от достатъчно количество сън, когато бебето има колики или има проблеми със заспиването, помощта на бащата е от изключително значение, особено вечер и по време на нощните събуждания. Той трябва да бъде опора, да дава подкрепа, да проявява разбиране и да отменя майката, за да може и тя да си „поеме глътка въздух“.

А какво по-хубаво от това майката да изпие едно кафе с приятелка навън или да направи нещо приятно за себе си докато бащата се грижи за бебето? Ей така, просто за да презареди емоционално съзнанието си.